Eksperimenti ar skaņu

https://photos.app.goo.gl/FxJQosAlAmfhitEp2
Vairāk foto šeit

Izziņas un eksperimentu centrā “Lielvārdi”.

Mūsu skola piedalās Eiropas sociālā fonda projektā “Atbalsts izglītojamo individuālo kompetenču attīstībai”. Projekta ietvaros 7.februārī divdesmit 3.un 4.klases skolēni kopā ar skolotāju Inesi Frīdenbergu devās uz Izziņas un eksperimentu centru “Lielvārdi”, kur piedalījās aizraujošā nodarbībā ”Eksperimenti ar skaņu”.

Skolēni noskaidroja, kā rodas skaņa, kā veidojas augstāks un zemāks, klusāks un skaļāks tonis. Veicot eksperimentus noskaidroja, kā darbojas toņdakša un kāpēc akustiskajiem stīgu mūzikas instrumentiem, piemēram, vijolei, ģitārai, koklei, zem stīgām atrodas dobs korpuss ar atvērumu. Mēģināja noteikt skaņas avotu, to neredzot. Veidoja paši savus sitamos mūzikas instrumentus – ksilofonus no 5 dažāda garuma metāla sloksnēm! Bērni priecēja viens otru ar muzikāliem priekšnesumiem uz pašu pagatavotā ksilofona. 3.klases skolēns Adrians Beļakovs-Ceimers nospēlēja “Zvaniņš skan”, bet 4.klases skolēni Roberts Polis “Kur tad tu nu biji, āzīti manu?” un Rūdolfs Spriņģis “Klusa nakts, svēta nakts”. Skolēni bija ļoti pārsteigti, ka tikai 5 dažāda augstuma skaņas var veidot dziesmu. Nodarbības beigās katrs pārbaudīja iegūtās zināšanas ar interaktīvajām balsošanas pultīm!

Skolēni nodarbības laikā pārliecinājās, ka mums apkārt ir ļoti daudz un dažādu skaņu. Vajag tikai apstāties, pievērt acis un ieklausīties.