Baltijas Jūras projekta starptautiskā konference ’’Global Citizens 2030’’, Vācija

https://photos.app.goo.gl/dUoVT11zgBp9eV2n7
Vairāk foto šeit

No 18. – 21. septembrim pilsētā Damp, kas atrodas Baltijas jūras krastos Vācijas Ziemeļos notika Baltijas jūras projekta un Vācijas UNESCO asociēto skolu konference ’’Global Citizen 2030”. Konference pulcēja vairāk kā 300 dalībnieku no 9 Eiropas valstīm, kā arī Japānas, Dienvidkorejas un pat Jaunzēlandes.

Latvijas komandu pārstāvēja 11 skolēni un 3 skolotājas no Aizputes, Vecpiebalgas, Valmieras, Skrīveriem, Salacgrīvas, Rūjienas. No Ogresgala pamatskolas projektā piedalījās 2 devītās klases skolnieki – Kristaps Kašs, Aivis Kolosovs un skolotāja Sandra Jekoviča.

Pirms konferences bija jāveic mājas darbs-jāatrod ANO ilgtspējīgas attīstības mērķu(the 17 Sustainable Development Goals) realizācijas piemēri savā dzīvesvietā, jāapraksta pozitīvie un negatīvie piemēri, jāizsaka priekšlikumi to realizācijai, jāiesniedz arī foto. Bijām priecīgi, kad pēc darbu izvērtēšanas BSP skolu konkursā, tikām uzaicināti piedalīties šajā starptautiskajā konferencē.

Jau iepriekš izvēlējāmies vienu no 13 piedāvātajām darbnīcām, kas gan skolēniem, gan skolotājiem piedāvāja kopīgi diskutēt, dalīties ar novērojumiem un meklēt risinājumus par kādu no interesējošām vides tēmām. Piedāvāto darbnīcu tēmas bija ļoti dažādas un aktuālas-no mikropiesārņojuma ūdenī, ilgtspējīgai mājlopu gēnu saglabāšanai līdz viltus ziņām internetā, radikalizācijai un vardarbības jautājumiem nākotnē.

Es biju pieteicies uz nodarbību „The farm of the future”, kuras galvenā tēma bija par vietējo mājdzīvnieku sugu saglabāšanas nozīmi un lauku nozīmi pasaules ekonomikā. Kas notiks ar zemi, mājsaimniecībām un tajās esošajām mājdzīvnieku sugām līdz 2030. gadam?

Pirmajā dienā grupās apspriedām aktuālos jautājumus savā valstī un dzīvesvietā. Nodarbības gaitā mūs sadalīja 3 grupās un iedeva izpētīt zinātnieku rakstus, kurā bija izteiktas viņu versijas par šo tēmu. Raksts bija šokējošs gan labā, gan sliktā ziņā. Labais bija tas, ka ,viņuprāt, nebūs vairs stresainu darbu. Cilvēki vairāk piedalīsies labdarībā un nākotnē vairāk novērtēs un izmantos tikai lokālo pārtiku. Sliktais fakts bija tas, ka līdz 2024. gadam atsevišķās valstīs varētu ieviest iedzīvotāju skaita kontroli, lai nebūtu jāizjūt pārtikas trūkums u.c.

Otrajā dienā mēs braucām uz Eiropas lielāko reto mājdzīvnieku rezervuāru Ark Warden, kas bija apmēram 45 minūšu braucienā no Damp.

Mēs rezervuārā redzējām senu šķirņu cūkas, kuras prot ātri peldēt un kurām apspalvojums ir līdzīgs kā aitām; savvaļas zirgu sugas, kuras ir palikušas tikai padsmit; govis, kuras ir sapārotas tā, lai pēc iespējas līdzīgāk izskatītos pēc sugas, kas ir jau izmirusi pirms 100 gadiem un vēl daudz visādus interesantus mājdzīvniekus. Bija arī pusdienas, kurās varēja nogaršot īpašo sugas gaļu, kas bija pats labākais ēdiens, ko biju ēdis un visticamāk ēdīšu.

Skolēniem bija iespēja iepazīt arī Šlēsvigu, Dānijas zinātnes parku Universe, Lībekas grāmatu veikalu, apmeklēt Dānijas Vatu jūras nacionālā parka muzeju un citas vietas.

Vakarā tika atklāts starpkultūru vakars, kurā iepazinām viens otru tuvāk.

Trešajā dienā jau bija jādodas atpakaļ uz Latviju. Atvadījāmies no darbnīcu vadītājas, jaukajiem darbnīcas biedriem, pārējiem konferneces dalībniekiem un devāmies atpakaļ uz Latviju.

P.S. Latvijas komanda bija pati labākā. Es nenožēloju nevienu sekundi, kuru pavadīju kopā ar konferences dalībniekiem un visiem ceļa biedriem. Negribējās pat kāpt ārā no autobusa. Tiklīdz kā iesēdos mašīnā uz mājām, es sapratu, ka vairs neesmu ar jauniegūtajiem draugiem un man viņu sāka pietrūkt.

Bija daudz jaunu zināšanu,pārdomu, sarunu, smieklu un laba gaisotne. Par to pateicos visai Latvijas komandai.Saku paldies arī Ogresgala pamatskolai, Baltijas jūras projekta koordinātorei Zienei Zeilei par par šo iespēju piedalīties projektā un šajā konferencē. Viennozīmigi, ja būs iespēja – piedalīšos atkal!

Kristaps Kašs, 9. Klase