22.marts –Pasaules Ūdens diena

https://photos.app.goo.gl/4TWKpsczAEKNHrPm6
Vairāk foto šeit

Pasaules Ūdens diena plaši tiek atzīmēta visā pasaulē kopš 1993.gada, organizējot dažādus izglītojošus un informatīvus pasākumus. Latvijā šī diena tiek atzīmēta kopš 1996.gada. Kā katru gadu to skolā atzīmējam arī mēs, lai pievērstu ikviena cilvēka uzmanību ūdens svarīgajai lomai mūsu dzīvēs.

Šogad Ūdens dienas devīze ir ŪDENI VISIEM! Tas sevī ietver domu, lai ikvienam cilvēkam visā pasaule būtu pieejams tīrs, gards, droši dzerams ūdens.

3.klase ar audzinātāju Zandu Puķāni īstenoja Ūdens dienu dabaszinību un vizuālās mākslas stundās. Noskatījās video multfilmu par ūdens taupīšanu.

Tika izrunāts multfilmas saturs. Skolēni aizdomājās, ka ir pasaules valstis, kurās cilvēkiem nepietiek dzeramais ūdens. Noskaidroja, kādi varētu būt ūdens taupīšanas veidi.

Ūdens dienu noslēdzot, tika izveidots Ūdens dienas stends klasē, kur katrs veidoja sev ūdens taupīšanas izziņas materiālu kā “Neatstāt nevienu bez ūdens”, lai varētu ieskatīties un aizdomāties par ūdens taupīšanu un domātu par “Ūdeni visiem!”.

Tika iedotas anketa skolēnu ģimenei, lai noteiktu, cik liels ūdens patēriņš ir viņu mājās. Rezultāti tiks apkopoti  matemātikas stundā.

Skolas vides pulciņš ar skolotāju Vitu Numcevu Ūdens dienas ietvaros apsprieda skolēnu ūdens lietošanas paradumus. Saskatīja kādas kļūdas tiek pieļautas ģimenes paradumos- neaiztaisīts ūdens krāns zobu tīrīšanas laikā, lietus ūdens neizmantošana, veļas mašīnas izmantošana dažām drēbēm u.c.

Bērni secināja, ka visiem kopā ir jāmaina domāšana, lai ūdens taupīšana izveidotos kā paradums, kas ir līdzvērtīgs elektrības taupīšanai un atbildīgai ēdiena lietošanai un patērēšanai.

Arī angļu valodas stundas šajā dienā tika veltītas ūdens tēmai: 9.klases skolēni  spēlēja ūdens faktu jautājumu un atbilžu spēli angļu valodā, papildināja to ar pašu izveidotiem jautājumiem, balstoties uz faktiem pēc noskatītajiem videoklipiem par jauniešu ikdienas dzīvi Āfrikas valstīs Etiopijā un Ganā. 5.klases skolēni iepazinās ar ūdens patēriņu vidusmēra amerikāņu ģimenē, rēķināja amerikāņu galonu mērvienības litros, salīdzināja iegūtos datus. 4.un 6.klases skolēni apsprieda veidus, kā ikdienā var taupīt dzeramo ūdeni, veidoja aicinājumus angļu valodā, kā to labāk izdarīt. 3.klases skolēni veica eskperimentus ar ūdeni, angliski skaitot, cik ūdens pilienu ir vienā glāzē.Nevienam iepriekš prognozētais skaits nesakrita ar iegūto.Tika secināts, ka 100 ūdens pilieni glāzē tomēr ir tik maz, tāpēc savādi bija iztēloties, cik lielu skaitu ūdens pilienu mēs katru mirkli patērējam ikdienā.

Arī 1.klases skolēni secināja, cik svarīgs ir ūdens katra dzīvē, izveidojot domu karti ’’Ūdens un es’’. Stundās paveiktais tika apkopots izstādē ’’Ūdens diena 2019’’ angļu valodas kabinetā.

Apkopoja S.Jekoviča