LATVIJAS NACIONĀLĀS BIBLIOTĒKAS apskate un nodarbības un ekskursija uz sadzīves atkritumu poligonu GETLIŅI EKO

https://photos.app.goo.gl/1FdnHyoVDXraqfYX8
Vairāk foto šeit

1819.gada 5.martā Ogresgala pamatskolas 1.-3.klašu skolēni devās uz Latvijas Nacionālo bibliotēku programmas ,,Latvijas skolas soma” ietvaros. Bijām pirmo reizi tik lielā ēkā, kur gide stāstīja par Latvijas Nacionālās bibliotēkas pamatuzdevumu, nacionālās literatūras krājuma veidošanu un glabāšanu.

Tik daudz grāmatas vienkopus skolēni nebija redzējuši. Bija sajūsma par dizainu, gaismu un stikla sienām. Uzbraucot ar liftu 11 stāvā – Rīgas panorāma- dzīvās gleznas, dzirdējām fonā koncerta mēģinājumu un skolēni teica, ka labprāt uzkavētos ilgāk un pabaudītu. Ar lielu interesi vēroja Dainu skapi.

Iepazina ekspozīciju „Grāmata Latvijā” no tajā ietverto Latvijas Kultūras kanona vērtību skatpunkta.

Grafikas darbnīcas laikā skolēni iepazinās ar augstspieduma tehniku, bostonpreses vēsturi un darbības principiem.  Attīstot radošumu, trenējot precizitāti un pacietību, katrs dalībnieks veidoja savu drukas kartiņu. Skolēniem bija iespēja strādāt ar jau iepriekš sagatavotām iespiedformām un izprast drukas procesa pamatprincipus. Visi darbnīcā nepieciešamie materiāli pieejami bija uz vietas.

Tālāk devāmies uz sadzīves atkritumu poligonu GETLIŅI EKO.

Nepilnas 2 stundas iepazinām  „zaļās domāšanas” pamatprincipus, videi draudzīgu saimniekošanu un „Getliņi EKO” ilgtspējīgās attīstības politiku. Ekskursijas uzņēmumā ir bija bez maksas. Grupu ekskursiju laikā iepazīstināmies:

  • Poligona vēsturi un darbību šodien;
  • Šķirošanas rūpnīcas darbību un nozīmi;
  • Atšķirībām starp atkritumu poligonu un izgāztuvi;
  • Energošūnu veidošanas un darbības principiem, infiltrāta savākšanu un gāzes iegūšanu poligonā;
  • Energobloka darbību no gāzes iegūšanas brīža līdz elektrības un siltuma ražošanai;
  • Moderni aprīkotām siltumnīcām, to tehnoloģijām un inovatīvajiem risinājumiem;
  • Videi draudzīgu un ilgtspējīgu saimniekošanas veidu.

Ekskursiju laikā tika izmantoti uzskates materiāli, dažādām vecuma un valodu grupām piemēroti video, poligona apskate un izglītojoša informācija.

Paldies par doto iespēju redzēt, dzirdēt un baudīt!