ZINOO CENTRA APMEKLĒJUMS

https://photos.app.goo.gl/Z9GzSRntM8iJXPRf6
Vairāk foto šeit

Ogresgala pamatskolas 5.un 6.klašu skolēni 23.aprīlī devās uz Zinātkāres centru ZINOO Rīgā.

Zinātkāres centrs ZINOO piedāvā nodarbības skolām programmas “Latvijas skolas soma” finansējuma ietvaros.

Mūs visus laipni sagaidīja centra darbinieki un pastāstīja par ZINOO centra darbību un noteikumiem, kuri jāievēro apmeklētājiem. Centra telpās bija daudz un dažādi izgudrojumi un eksponāti, kuri uzreiz radīja skolēnos lielu interesi. Vispirms viena klase devās uz radošo darbnīcu, bet otra klase devās izpētīt, kādi izgudrojumi ir sastopami, un kā tas viss darbojās .

Radošajā darbnīcā sadalījāmies pa komandām, skolēniem no papīra  bija  jāuzbūvē garāko torni. Viņi ar lielu entuziasmu un mērķtiecību uzsāka darbu. Laiks ierobežots,  idejas un pieejas darbam dažādas. Darba nobeigumā, kopā ar centra darbinieku pārrunājām, kādi priekšmeti ir jāapgūst arhitektam, kur atrodas augstākie debeskrāpji un kādas bija mūsu veiksmes un neveiksmes būvējot torņu.

Kad lielais darbs bija paveikts, devāmies tālāk izpētīt zinātnes brīnumus. Darbojāmies bioloģijas stūrītī, izmēģinājām krēslu, kurā vari pacelt sevi. Lielu jautrību sagādāja spoguļi, kuros varēja ieraudzīt, kādas sejas izveidojas, kad divi cilvēki apsēžas pretī viens otram. 6.klases izaicinājums –  tiltu būvniecība. Mums tas izdevās diezgan labi un ātri. Izgājām spoguļu labirintu, iepazināmies ar cilvēka iekšējo orgānu uzbūvi un to funkcijām. Skolēni atrada izskaidrojumu, kā skaņa var likt kustēties dažādiem priekšmetiem un kas no tā atkarīgs. Ļoti aizraujoši bija vērot, kā strāvas uzlādēti, pa gaisu lido alumīnija trauciņi.  Optisko ilūziju eksponāti, mājiņa, kurā ieejot mazākā auguma cilvēks, kļūst garāks, visām šīm lietām varējām atrast pavisam vienkāršu izskaidrojumu. Skrūvju siena izbaudīja ļoti daudz seju nospiedumu un 100 m trubā varējām saklausīt savus saucienus, noskaidrojot, ar kādu ātrumu pārvietojas skaņa. Neona istabā iepazinām gaismas un krāsu īpašības un to mijiedarbību ar tumsu. Bija vēl daudz interesantu lietu, bet visu nevar atklāt.

Apmeklējiet ZINOO centru un atrodiet atbildes uz jautājumiem paši. Tas  ko izlasi grāmatā, nav tas pats, ko redzēt un pārbaudīt reālajā dzīvē.

Sagatavoja Inga Tabūne