4.klases skolēni apmeklē Ķeguma HES, mācās par elektrību interešu izglītības centrā “Lielvārdi”, iepazīst seno latviešu dzīvi Uldevena pilī Lielvārdē.

https://photos.app.goo.gl/2LeFGNENj5HzVgPAA
Vairāk foto šeit

Ogresgala pamatskolas 4.klases skolēni 16.aprīlī devās uz Enerģētikas muzeju un apmeklēja Ķeguma HES ražtni Ķegumā, Lielvārdē interešu izglītības centrā “Lielvārdi” piedalījās praktiskā nodarbībā par elektrību, iepazinās ar seno latviešu dzīvi, apmeklējot Uldevena senlatviešu koka pili.

Ekskursija bija balva par iegūto 3. vietu konkursā “Es sāku ar sevi – tīrai Latvijai”, bet transporta izdevumi tika segti no programmas “Latvijas skolas soma”  līdzekļiem.

Enerģētikas muzeja pastāvīgā ekspozīcija “Elektroenerģētikas attīstība Latvijā” izveidota Latvijas enerģētikai ļoti zīmīgā vietā – Ķegumā. Tieši šeit 1939. gadā, iedarbinot pirmo Ķeguma spēkstacijas turbīnu, tika likts pamats Latvijas vienotas energosistēmas izveidei. Muzeja apmeklējumu apvienojām ar ekskursiju Ķeguma hidroelektrostacijā, kur gida vadībā skolēni aplūkoja Ķeguma HES-2 mašīnzāli, vadības telpu un uzzināja, kā tiek ražota elektrība.

Ar elektrību joki mazi! Nodarbībā interešu izglītības centrā “Lielvārdi” ceturtklasnieki uzzināja par to, kas ir elektrība un kur tā rodas. Iemācījās saslēgt dažādus slēgumus un uzzināja, kādi drošības noteikumi jāievēro darbojoties ar elektroierīcēm! Nodarbības beigās pārbaudīja iegūtās zināšanas ar interaktīvajām balsošanas pultīm!

Uldevena pils apmeklējuma laikā gids stāstīja par pilī redzamo, par seno laiku cilvēkiem, viņu dzīvesveidu un paražām. Tolaik cilvēki bija mazāki augumā un arī dzīves ilgums tiem bija ievērojami īsāks nekā mūsdienās, tāpēc 40 gadus vecs cilvēks jau skaitījās vieds večuks. Apskatot pili, jāsarga galva, jo ēku durvis vairāk līdzinās nelieliem caurumiem sienā, taču tas darīts praktisku apsvērumu dēļ. Ja nezināt, kādi tie ir, brauciet uz Lielvārdi – tur jums visu izstāstīs.

Diena bija bagāta jaunām zināšanām un iespaidiem.

Informāciju sagatavoja Inese Frīdenberga.