7. klases ekskursija uz Rīgu

https://photos.app.goo.gl/bxuUWfiVKYbViEYx6
Vairāk foto šeit

Ogresgala pamatskolas 7.klases skolēni 9.oktobrī devās izzinošā ekskursijā uz Rīgu.

Ekskursijas ietvaros tika apvienotas divas tēmas. ,,Latvijas skolas somas’’ projekta ietvaros apmeklējām Rīgas Doma baznīcas Ērģeļu skaņu skaisto koncertu. Ekoskolas vides tēma ,, Transports” tika iepazīta Rīgas Motormuzejā un Rīgas vēstures un kuģniecības muzejā.

Mūsu rīts sākās Doma laukumā, kur skolēniem bija iespēja iepazīt Vecrīgu. Viņi veica uzdevums (pēc sagatavotām darba lapām), piemēram, vajadzēja atrast un nofotografēties pie Doma laukuma tuviem un ne tik tuviem objektiem. Skolēni meklēja atpazīstamus objektus, piemēram, Barikāžu muzeju, Kultūras un tautas centru ,,Ritums”, Doma baznīcu, Herdera laukumu, Latvijas radio ēku, Kaķu namu. Tas bija liels izaicinājums.

Doma laukumā ir apliecinājums, kurš liecina, par Rīgas pilsētas centra vēsturisko mantojumu, kas iekļauts UNESCO sarakstā. Rīgas vēstures un kuģniecības muzeju bija viegli atrast, jo tas bija mūsu nākamais apmeklējuma objekts. Muzejā skolēni varēja apskatīt daudz dažādas vēsturiskas lietas, kuģa vraka fragmentu, dažādu kuģu modeļus, tāpat arī sadzīves priekšmetus, ostu tirgoņiem saistītus eksponātus (svariņus, naudas monētas, zīmogus). Muzejam ir vairāki stāvi, visos ir daudz interesantu lietu, pat līdz mūsdienām. To nevar visu aprakstīt, tas ir jāredz!

Mūsu turpmākais ceļš turpinājās caur šaurām kāpnītēm ar koka durvīm, kas savieno muzeju ar Doma baznīcas iekšpagalmu.  Un šeit baudījām pavisam citu atmosfēru, viduslaiku arhitektūru, dažādus eksponātus, kuri apliecina viduslaiku dzīvi, mūku dzīvi klosterī, viņu apliecinājumu mūžīgai kalpošanai Dievam un sabiedrībai. Ļoti sakrāla atmosfēra. Pēc gida vēsturiskā stāstījuma, devāmies uz Doma baznīcas galveno telpu, kur baudījām ērģeļu izpildījumā koncertu. Pēc koncerta, mums bija iespēja apmeklēt dažādus baznīcas kambarus. Skolēniem bija iespēja spēlēt uz miniatūrām ērģelēm, kuras darbojas ar plēšām. Redzējām arī īstas ērģeles. Skolēniem iedeva bukletus, kuros bija detalizēts apraksts par ērģeļu uzbūvi.

Ekskursijas nobeigumā apmeklējām Motormuzeju. Skolēniem bija iespēja iepazīties ar transporta līdzekļu attīstības vēsturi. Garais ceļš līdz auto atspoguļoja seno spēkratu attīstību. Iepazinām autobūves pirmsākumu eksponātus. Redzējām 20. un 30. gadu auto un motociklus. Padomju laika auto, kā arī sporta automašīnas. Iepazinām kulta auto, mums vairumam, zināmo ,,vabolīti’’. Skolēni varēja iepazīties arī ar auto, moto, velo ražošanu Latvijā. Pēc eksponātu apskatīšanas, visi sakāpām autobusā un devāmies uz kādu vietējo Kolhozu, kur tika svinētas kāzas, šoferis mums pa ceļam iepazīstināja ar dažādiem transporta līdzekļiem, kuri mums gadījās pa ceļam. Virtuāla ekskursija ekskursijā. Šis izbrauciens ar autobusu, skolēnos radīja daudz jautājumu, bet tas jau ir cits stāsts. Bet cik mums kopā visiem bija šauri , var iedomāties un atcerēties ik viens, kurš ir braucis ar autobusu PAZ (iesauka paziks). Skolēni atgriezās pagātnē, bet mēs skolotājas atmiņās.

Kad devāmies jau uz mājām, autobusā dzirdējām ļoti daudz pozitīvu iespaidu par pavadītos dienu, jo bija daudz redzēts un dzirdēts.

Sagatavoja Inga Tabūne