Vides reportāža „Mainām mūsu domāšanu un paradumus”

.?p=170
Vairāk foto šeit

Ik gadu Latvijā tiek radīts apmēram 600 – 700 tūkstoši tonnu sadzīves atkritumu, no kuriem 70% (t.i. 420 – 490 tūkstoši tonnu) rada iedzīvotāji.

Ir liels prieks redzēt, ka lielākā daļa cilvēku pie mums tomēr šķiro atkritumus, kurus tālāk nodod pārstrādei –  Ogres novada pašvaldības atkritumu apsaimniekotājiem SIA „Ķilupe”.

Skolā klasēs ir izvietoti papīra konteineri plastmasas un papīra šķirošanai, bet ciematā  pie sadzīves atkritumu konteineriem stāv konteineri papīra, plastmasas un stikla šķirošanai.

Sadarbojoties ar SIA „Ķilupe”, pie mums viesojās TV raidījuma „Dzīvo zaļāk!” veidotāji. Raidījuma mērķis veicināt sabiedrības vides izglītību un audzināšanu. 9. raidījumā „Veido zaļo vidi pats!”(30.11.2013) mēs stāstījām par Ekoskolas programmas realizēšanu  un vides problēmu risināšanu. Raidījums pārraidīts Re:TV un LTV 7 kanālos.

ATKRITUMU NEDĒĻAS AKTIVITĀTES

Atkritumu nedēļas laikā, katru dienu notika dažādas interesantas aktivitātes, kurās varēja piedalīties katrs, kuram tas interesē.

Viena no aktivitātēm bija tests par atkritumu šķirošanu un pārstrādi. Testa mērķis bija uzzināt, cik daudz zinām mēs paši, testa veidotāji, un cik daudz zina mūsu skolas skolēni. Labojot testu bijām ļoti priecīgi, jo daudziem skolēniem nebija nevienas kļūdas, tas nozīmē, ka viņi zina kā un kāpēc ir jāpārstrādā atkritumi. Esam priecīgi par rezultātiem, bet gribam sagatavot citu testu, lai papildinātu jau esošās zināšanas par atkritumu pārstrādi ar jaunām, svaigām idejām.

Otra aktivitāte bija plakātu konkurss, lai veicinātu bērnus vairāk domāt par vidi. Plakātu veidošanas procesā skolēni paši uzzināja daudz ko jaunu, un, protams, savas zināšanas nodeva citiem.

No visa radītā atkritumu apjoma tikai 70% tiek noglabāti izgāztuvēs un poligonos, tas nozīmē, ka 30% (t.i. 180 – 210 tūkstoši tonnu) izmesto atkritumu nonāk dabā – mežos, pļavās un citās vietās. Tas mudina mūs šķirot atkritumus, lai tos varētu pārtstrādāt. Iemācīsimies šķirot paši un mainīsim ieradumus ģimenē. Mēs to varam!

LIETU OTRĀ DZĪVE

5.klases skolēni mācīja sākumskolas skolēniem radoši izmantot PET pudeles. Skolēni realizēja savas idejas – taisīja puķes un vāzes, putnu barotavas un dažas citas mājai noderīgas lietas. PET pudelēm radās jauns pielietojums, tās netika izmestas ārā. Šis ir lielisks veids, kā ieinteresēt bērnus izgatavot no PET pudelēm brīnišķīgas lietas.

8.klases skolēni skolas sporta dienas aktivitātēs izdomāja spēli „Olubols”, kur noderēja olu paletes spēles uzdevumu veikšanai.

TELPU ROTĀJUMI

Klašu telpu rotāšanā bija nosacījums rotāt ziemassvētku eglītes ar rotājumiem, kuri tika veidoti no nevajadzīgām lietām jeb atkritumiem. Piemēram, viena no klasēm veidoja eglītes rotājumus no plasmasas spainīšu vāciņiem, citi telpas rotāja ar iepriekšējo gadu rotājumiem, kuri tika uzlaboti vai mazliet mainīti. Tad veidojas mazāk atkritumu, nekā katru gadu pagatvojot vai pērkot jaunus rotājumus. Eglītes tika izveidotas arī no papīra, atrasts pielietojums makulatūrai. Iesakām nepirkt jaunus eglīšu rotājumus, bet izmantot tos, kas mums jau ir.

DĀVANAS VECĀKIEM

Katru gadu Ziemassvētkos vecākus iepriecinām ar pašu gatavotām dāvanām. Mūsu Eko skolas gada tēma ir atkritumi, tāpēc radās ideja – sašūt auduma maisiņus un eglītes – galda dekorus.

Iepirkuma maisiņus mājturības stundās šuvām no audumiem, kuri kādreiz ir bijuši spilvendrāna, krekls vai kleita. Manuprāt, izmantojot materiālus, kuri kādreiz jau ir izmantoti, varam izvēlēties sev atbilstošas krāsas un faktūras audumu. Darbi sanāk radošāki un interesantāki. Katrs varēja izpausties un izveidot iepirkuma maisiņu pēc paša ieskatiem, gala rezultāts bija apbrīnojams.

Eglītes šuva radošā pulciņa dalībnieki, tās varēs izmantot gadu no gada kā dekoru, kuram varēs mainīt rotājumus. Tas būs jauki, ka netiks cirstas eglītes mežā, bet radīta svētku noskaņā mājās.

Katrs darbs bija īpašs un neatkārtojams, un tas viss tika izveidots no jau lietotiem materiāliem. Ziemassvētku pasākumā, kurā iepirkuma maisiņi un eglītes tika pasniegtas, vecāki ļoti priecājās par jauko un noderīgo dāvanu Ziemassvētkos. Netiks izmantoti plastmasas maisiņi, kas vidē saglabājas 10 – 20 gadus. Mēs iesakām daudzreiz izmantojamos audumu iepirkuma maisiņus.

RADOŠAIS LIDOJUMS

No PET pudelēm tiek izgatavoti vairāki produkti, tostarp tekstilšķiedra, kas ļauj ražot ne tikai džemperus, T-kreklus, bet arī polsterētas segas, paklājus, u.tml.

Mēs tērpus modelējām no makulatūras – avīžu papīra. Interesanta darbošanās un domāšana, kā to izdarīt.

Par videi draudzīgām lietām mēs domājam ne tikai skolā, bet arī ārpus tās! Mākslas skolā  mūsu skolas 8. klases skolniece zīmē skices kleitām, kuras pēc tam izgatavos. Viņa sniegs PET pudelēm otro dzīvi, veidojot no tām renesanses laika kleitu! Tas priecē gan mūs, gan citus!

SKOLĒNS EKSPERIMENTĒ

Mūzikas un fizikas stundas uzdevums par skaņu, mūs pamudināja veidot mūzikas instrumenus no nevajadzīgām lietām, no atkritumiem. Fizikas stundā tika izveidota kokle no dēļu atgriezumiem un vecām ģitāras stīgām. Stīgas noskaņojām mūzikas stundā un sapratām, ka uz jaunās kokles var nospēlēt dziesmas.

Azartā tika uztaisīti divi lietus koki, kas tiek veidoti no  latvāņa kāta un zobu bakstāmiem kociņiem, piepildīti ar dažādām seklām un graudiem. Bungām izmantojām plastmasas mazos spainīšus, kur vāciņu vietā izmantojām vecās somas ādu. Instrumenti skanēja ļoti labi.

Veidojot šos instrumentus mēs sapratām, ka mēs varēsim tos izmantot mūzikas stundās muzicējot un ka tas ļaus skolai ietaupīt naudu, nepērkot dārgos mūzikas instrumentus veikalā. Ar šo darbu piedalījāmies arī novada konkursā “Skolēns eksperimentē. Savu darbu prezentējām Jauno vides pētnieku forumā „Skolēns eksperimentē”.