Ogresgala pamastskolas 5. klases Ēno Fazer ceptuvē

https://photos.app.goo.gl/7TYRi9HqXvvT5Jgo7
Vairāk foto šeit

Šī gada 12.februārī Latvijā atzīmē Ēnu dienu. 5. klases skolnieki apmeklēja Fazer ceptuvi. Fāzer tehnologs iepazīstināja ar maizes veidošanas, cepšanas un iesaiņošanas procesiem. Fazer maiznīca necep rupjmaizi. Baltamaize tiek cepta priekš Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Somijas. Dienā saražo 50000 kukulīšu.

Latvijas alpīnisti arī ir daļa no Fazer. Šo profesiju iesaista, lai tīrītu lielās cisternas, kurās atrodas milti.

Gatavojot maizi, visas sastāvdaļas pasūta caur datoru, kur izvēlas produkciju, ko ražos un tad visas satāvdaļas atsūta uz maisīšanas iekārtām pa trubām.

Kad bērni iegāja maizes ceptuvē, tad bija tādas ovācijas… Cik labi smaržo!!!! Tā smarža, kas virmo gaisā, ir fantastiska, svaigi ceptas maizes smarža. Un garša, ņam… Bērni bija gandarīti par dažādu veidu maizes pagaršošanu, parastās baltmaizes, sēklu maizes, plēstās maizes, kas tiko izņemta no krāsns…

Konditorejas produkcija tiek ražota tikai priekš Somijas, jo tikai dažas darbības tiek veiktas tehniski (emblēmas uzlīmēšana), bet pārējās darbības (apsmērē rulletītes, apviļā šokolādē u.c.) tiek veiktas ar rokām, līdz ar to preci mūsu tirgū nevar ielaist, jo nav pieprasījuma, tās augstās cenas dēļ.

Interesanti bija, ka Fazer ir pirmie, kas lieto kartona paletes, jo tās ir vieglākas, pat sievietēm nav problēmu pacelt, jo iepriekšējās paletes ir smagas ap 25.kg. Šobrīd pārbauda palešu kalpošanas ilgumu.

Brāķēto maize šī ceptuve pārstrādā. Nodod Biogāzes ražošanā, kā arī kādreiz medniekiem.

Ļoti interesanta, garda un izzinoša ekskursija Fazer ceptuvē!

Klases audzinātāja saka lielu paldies 5. klases vecākiem, kuri plānoja, izteica idejas, kā arī iesaistījās šīs Ēnu dienas organizēšanā!

Ilze Rutka, Vita Numceva