Valodas nedēļa Ogresgala pamatskolā

Latviešu valoda ir mūsu kods. Mūsu asinsrite. Tēlainā domāšana un spēks no valodas nāk gluži tāpat, kā baltā ziemas rītā no skursteņa nāk balti dūmi, lai kāptu debesīs pie Dieva.

(M. Laukmane)

Katru gadu 21. februārī tiek atzīmēta Starptautiskā dzimtās valodas diena. Arī Ogresgala pamatskolā 26. un 27. februārī par godu dzimtās valodas dienai dažādos valodas konkursos piedalījās 5. – 9. klases skolēni.

Pirmajā dienā konkursā piedalījās 5., 6. un 8. klases komandas, bet otrajā dienā – 7. un 9. klases komandas.

Vai jūs zināt, kādā krāsā bija Napoleona baltais zirgs? Kādu akmeņu nav jūrā? Cik zirņu saiet vienā glāzē? Tie bija tikai daži jautājumi konkursā „Esi attapīgs un atjautīgs!”

Nākamais konkurss skolēniem lika aizdomāties par redzētajām filmām. Viņiem pēc dotā attēla bija jāpasaka filmas nosaukums un jāatpazīst rakstnieka darbs, pēc kura motīviem filma uzņemta. Tā kā lielākā daļa skolēnu izrādījās aktīvi filmu skatītāji, tad šis konkurss īpašas grūtības nesagādāja.

Lai radītu svētkus valodai, nākamais konkurss tika veltīts valodai. Skolēniem bija jāskaidro frazeoloģismi, kas saistīti ar grāmatu, valodu un runu.

Valoda nemitīgi attīstās. Tā ir dzīva, jo ik pa laikam valodā rodas jauni vārdi, kurus piedāvā valodnieki. Ne visi vārdi tiek pieņemti un nostiprinās. Par to varēja pārliecināties konkursā „Jaunvārdi”.

„Domā kā Karlsons!” – tāds bija nākamā konkursa nosaukums. Kas ir vislabākais valodas pazinējs? Kas ir vislielākais vārda mākslinieks? Kas ir pats labākais grāmatu lasītājs? Kas ir pats gudrākais? Uzminējāt? Nu, protams, ka Karlsons. Skolēni labi iejutās lomā un domāja kā Karlsons.

Katrā komandā pamanījām kādu īpaši zinošu un erudītu skolēnu. Tādi bija Laura Ceirule (6. kl.), Artūrs Adamovičs (8. kl.), Ralfs Paklons (5. kl.), Adrians Ceimers – Beļakovs (5. kl.), Kristiāns Caune (8. kl.), Lauris Rutks (5. kl.), Roberts Polis (6. kl.), Sandija Bukeja (7. kl.), Adrians Šumkovs (9. kl.), Agnese Kļaviņa (9. kl.), Alise Bebriša (7. kl.), Karlīna Koka (7. kl.) un Sanija Rudzāne (9. kl.). Par šiem skolēniem patiess prieks un gandarījums.

Visos valodas konkursos skolēni pelnīja punktus. Lūk, laureāti!

1.vieta 5., 6. un 8. klases apvienotajai komandai.

Dalībnieki: Eva Januševska, Anete Bērziņa, Sofija Džanalijeva, Laura Ceirule, Aigars Ruts, Arturs Adamovičs.

2.vieta 5., 6. un 8. klases apvienotajai komandai.

Dalībnieki:Ralfs Paklons, Adrians Ceimers – Beļakovs, Madara Māliņa, Kristiāns Neško, Maksims Timohins.

Godpilnā trešā vieta tika divām komandām (punktu skaits vienāds).

5., 6. un 8. klases apvienotajai komandai.

Dalībnieki:Matīss Bērziņš, Valdis Šimkus, Linda Gaigalniece, Roberts Cakuls, Paula Matvejeva.

7. un 9. klases apvienotajai komandai.

Dalībnieki: Adelīna Rozentāle, Agnese Kļaviņa, Rēzija Norberte, Alise Bebriša.

 

Uz tikšanos nākamgad dzimtās valodas dienas pasākumā!