Meža ekspedīcija

https://photos.app.goo.gl/Qw8wcgKEY99GAx1b8
Vairāk foto šeit

Katru gadu mūsu skola piedalās AS “Latvijas valsts meži” rīkotajās Meža ekspedīcijās. Arī šī gada 6. klase piedalījās šajā ekspedīcijā Tomes mežos.

 Ekspedīcijas laikā skolēni piedalījās dažādos praktiskos un radošos uzdevumos. Apmeklējām 10 kontrolpunktus, tika izdalītas speciāli sagatavotas darba burtnīciņas, kuras skolēni aizpildīja, izpildot sagatavotos uzdevumus.

Sākumā noklausījās informāciju par AS “Latvijas valsts meži” darbību. Ekspedīcijas laikā mācījāmies, kuri koki ir piemēroti sēklu ievākšanai, kā izmērīt augsnes pH līmeni. Skolēni paši skaitīja kociņus, rēķināja cik kociņu aug 1 ha. Izmantoja arī savas zināšanas, ko apguvuši matemātikas stundās. Mācījāmies kā kopt jaunaudzes atbilstoši labas mežsaimniecības praksei. Uzzinājām, kā retina mežu, kas ir ,,uzvarētājs,, un ,,zaudētājs,, koku vidū.  Skolēni ar aizrautību mācījās mērīt koku augstumu un noteikt koka vecumu, skaitot mieturus jaunajām priedītēm. Mācījāmies atšķirt koku bojājumus pēc dotajiem uzdevumiem, un uzzinājām, kuros produktos vēl tiek izmantota koksnes izejviela. Saprata, ka ziepju burbuļos arī ir izmantotas izejvielas no koka (šķidrā celuloze. Iemācījās, ka medicīna ļoti daudz ir izmantots koks ( terpentīnā – priežu sveķi, aspirīnā – vielas no vītola utt.)

Skolotāja tika arī pie sēnēm. Dalībnieki, kas gāja lēnāk, varēja nobaudīta mellenes un brūklenes.

Ekspedīcijas noslēgumā cēla Leonardo Da Vinči pašnesošo tiltu pēc dotā rasējuma. Te varēja izmantot iegūtās zināšanas Mājturības un tehnoloģijas stundās. Pēc radošām un izglītojošām aktivitātēm savu ekspedīciju  noslēdzām jaukā piknika vietā, cepot desiņas, ēdot maizītes un citus līdzi paņemtos našķus.

Diena bija skaista, saulaina un piemērota šādam piedzīvojumam dabā!

Sagatavoja Vita Numceva