Mūsu novadnieks Artūrs Mangulis Dzejas dienās Ogresgala pamatskolā.

https://photos.app.goo.gl/Py2wRSpoF1cfZGyX6
Vairāk foto šeit

Septembris ir laiks, kad pie mums nāk dzeja. Ienāk. Mājās. Skolā. Bērnudārzā. Bibliotēkā. Pa visiem ceļiem, celiņiem un taciņām miglainos septembra rītos un drēgnos vakaros nāk dzeja. Mums tikai jāpanāk solītis pretī, jāpaver savas sirds durtiņas un jāielaiž iekšā.

Šis ir tāds savāds laiks. Šī gada 6. jūlijā aizsaules dārzos aizgāja dzejnieks Juris Kronbergs. Tagad viņš rakstīs dzeju tur. Bet mums, kas uz zemes palikuši, ir jākopj dzejas dārzs sevī. Tas ir katram savs. Ja māc šaubas, kur atrast Laiku dzejas dārza kopšanai, sameklējiet Jura Kronberga dzejoļu krājumu “Laika bikses”!

Bērnības laiks. Nozagts laiks. Apsolīts laiks. Medus un piena laiks. Smags laiks. Tortēdāju laiks. Skolas laiks. Kāpēc tu tā darīji laiks. Brīvdienu laiks. Divu metru, ūdens un ziepju laiks…

Saka, ka katrā dzejniekā mājo bērns, jo viņi, tāpat kā bērni, brīnās par visu, kam ikdienā daudzi nepievērš uzmanību.

Viens no šādiem cilvēkiem – ar dzejnieka dvēseli un mūziku pirkstu galos – ir mūsu novadnieks, skolotājs, komponists un dzejnieks Artūrs Mangulis. Viņš atnāca pie mums ciemos Dzejas dienās.

Stunda paskrēja kā viens mirklis. Visi kopā sacerējām dzejoli. Skolēni ar interesi klausījās Artūra Manguļa komponētās dziesmas, vēroja viņa virtuozo akordeona spēli un uzzināja, kā top dzejoļi. Savus iemīļotos dzejoļus runāja arī 4. un 5. klases skolēni. Bija mīļi, jauki un silti. Un kā nu ne, jo kopā sanākuši cilvēki, kam dzejnieka dvēsele.

“Kopš tu neskaties vairs ar acīm,
bet skaties ar sirdi,
kopš tu neklausies vairs ar ausīm,
bet klausies ar sirdi,
kopš tu pasauli tausti ar sirdi,
ne vairs ar plaukstām,
kopš tava sirds
ieguvusi
redzi un dzirdi,
aizvien biežāk
viņa tev sāp.
Tava sirds,
kas ieguvusi
redzi un dzirdi.
Tava sirds
vairs nepārstās
sāpēt –
Tu esi glābts,” tā reiz rakstīja dzejnieks Jānis Baltvilks.

Var jau būt, ka nevis laika, bet tieši tās sirds sāpēšanas šodien pietrūkst visvairāk. Sirds redzēšanas, sajušanas, dzirdēšanas pietrūkst.

Lai pie katra no mums atnāk kāds jauks dzejolis! Uz tikšanos Dzejas dienās nākamgad, bet jau citā dzejas rudenī!

 Sagatavoja skolotāja Ruta Skrebele