Ekskursija pa Sēliju

https://photos.app.goo.gl/R2JNBNJUrxkNxCFY9
Vairāk foto šeit

Agrā 13. oktobra rītā 7., 8., 9.kl. skolēni devās izglītojošā mācību ekskursijā uz Sēliju.

Iebraucot Jēkabpilī, nevar pabraukt garām  Krustpils pilij, kas kopš 13.gadsimta uzticīgi pārrauga Daugavas abus krastus, tāpēc mūsu pirmā pietura bija  Krustpilspils- pils apskate. Pils gids stāstīja mums par pils vēsturi un iepazīstināja ar  jauno ekspozīciju par Jēkabpils un tā novada vēsturi.

Tālāk ceļš pa Sēliju  mūs aizveda uz Āžu miestu – klusu  pilsētiņu Viesīti, kurai ir savs piemineklis,  savs stāsts par  mazo bānīti  un  sava Paula Stradiņa Eķengrāves pamatskola.

Labā ekskursijā neiztikt bez lauku labumiem. Tāpēc ekskursijas turpinājumā noklausījāmies Alīdas Kafejas stāstu  un nodegustējām īstu vecmāmiņas kafiju. Kafejas Alīda sastāvā ir grauzdēti cigoriņi, burkāni, mieži un ozolzīles. Mieži kafejai piešķir izteiktu smaržu, cigoriņš rūgtumu, ozolzīle piedod stiprumu un burkāni saldumu. Ražošanas procesā tiek izmantotas vietējās izejvielas, un  šo kafiju drīkst dzert arī bērni, jo tā nesatur kofeīnu.

Pēc labām pusdienām vērtīga bija pastaiga pa  Gārsenes dabas takām, kuras kādreiz mērojis pats barons . Pastaigu takas, kas vijas pa gleznaino Dienvidsusējas senieleju – upes līkumi, tiltiņi, piknika vietas, nojumes un citi objekti pastaigu padarīja interesantu un aizraujošu. Takas aizveda piedzīvojumā ar Raganas Binokli, Lutaušiem, Trejmeitiņām, 7 galotņu priedēm, Mīlestības pussaliņu, Dienvidsusējas upes līkumiem un meža estrādi.

Gārsenē, pa zilās dāmas pēdām, izstaigājam  fon Budbergu dzimtas pili, kurā varēja sajust mieru, klusumu, harmoniju apvienojumā ar vēstures pieskārienu.

Aizraujošus vēsturiskus stāstus klausījāmies Gārsenes luterāņu baznīcā, kuru cēla barons Budbergs kā veltījumu savai sievai, anglietei Ģertrūdei Vorsai.

Ekskursija noslēdzās ar vēl vienu aizraujošu piedzīvojumu pagātnē – senlietu privātkolekcijas apskati. Tajā   apskatījām ļoti daudz senus priekšmetus, kas savākti vienkopus no  tuvākās apkārtnes . Diena bija piepildīta ar vērtīgām un noderīgām zināšanām. Paldies visiem, kas palīdzēja noorganizēt ekskursiju! Nu, mēs zinām, ka Sēlijā ir daudz brīnišķīgu vietu, uz kurām doties, lai izstaigātos un saelpotos svaigu gaisu.

Sagatavoja 7.klases kolektīvs.