Stunda kopā ar rakstnieku Rūdolfu Blaumani.

#
Vairāk foto šeit

Viss ir tāpat. Tikai mazliet citādāk. 5. decembris – diena, kad bija paredzēts braukt uz “Brakiem”, aiziet pie rakstnieka Rūdolfa Blaumaņa ciemos un Otrās adventes gaidās aizvest viņam svecīti un varbūt arī balto ziemu tur satikt.

Viss notika. Tikai citādāk. Izstaigāju savus  domu ceļus un iedomājos, ka gan jau kāds aizgāja pie R. Blaumaņa ar svecīti rokās, gan jau “Brakos” saimes istabā iekurināja krāsni un gan jau atkal telpa piepildījās ar krūzmētru tējas un tikko ceptu pīrāgu smaržu.

Jau 16. gadu visā Latvijā notiek R. Blaumaņa literārās prēmijas konkurss, kurā savus radošos darbus sūta skolēni no visas Latvijas. Pasākumu organizē R. Blaumaņa memoriālais muzejs “Braki”, Ērgļu novada pašvaldība un biedrība “Rūdolfa Blaumaņa kultūrvēsturiskais mantojums.”

No Ogresgala pamatskolas šogad konkursā piedalījās šādi skolēni: Valdis Celmiņš (7. kl.), Sandija Bukeja (8. kl.), Maksims Timohins (9. kl.), Aigars Rutks (9. kl.) un Linda Gaigalniece (9. kl.).

Domrakstu temati pamatskolu grupā bija trīs: “Mans ceļojums” Rūdolfa Blaumaņa grāmatu pasaulē” (rakstīja Aigars Rutks un Sandija Bukeja), “Jātur, lūk, reizēm arī vārds, ko pats sev esi devis” (šo tematu izvēlējās Linda Gaigalniece) un “Ko es vēlētos pastāstīt par Rūdolfu Blaumani” (Valdis Celmiņš un Maksims Timohins).

Šogad konkursā piedalījās 142 skolēni no visas Latvijas, pamatskolas grupā vien 94 skolēni.

Konkursa noslēguma pasākums un apbalvošana notika attālināti. Daudzi pasākumu varbūt nepacietībā noskatījās jau no paša rīta, citi – sagaidīja vakaru,  kad visa ģimene kopā, vēl kāds varbūt skatījās Otrās adventes vakarā. Viss, itin viss šogad bija citādāk. Taču apziņa, ka pasākumu skatās skolēni no visas Latvijas, prieku nemazināja. Aizkraukle, Balvi, Cēsis, Daugavpils, Dobele, Jelgava, Kārsava, Limbaži, Līvāni, Rēzekne, Rīga, Ogre, Sigulda, Smiltene, Valmiera, Ventspils… tās ir tikai dažas pilsētas, kas pie datora ekrāniem pulcēja R. Blaumaņa daiļrades cienītājus, radošā konkursa dalībniekus un skolotājus, vecākus un līdzjutējus.

Milzīgs prieks par mūsu skolēniem, jo divi no viņiem tika laureātu godā. 9. klases skolniece Linda Gaigalniece  saņēma Atzinības rakstu un konkursa rīkotāju balvu, Aigars Rutks (9. klase) ieguva 3. vietu un saņēma ne tikai balvu, bet arī naudas prēmiju. Balvas tikšot izsūtītas pa pastu.

Prieka mirklis stundas garumā. Šogad priekšrocība tāda, ka šo mirkli var izbaudīt atkārtoti, ja, protams, ir vēlēšanās. Pasākumu var noskatīties: https://youtu.be/5NSenfEFllg

Domu ceļi izstaigāti, ar rakstnieku Rūdolfu Blaumani domās esam parunājušies, kopā pabijuši “Braku” takās. Tikai mazliet citādāk. Šogad mācāmies mīlēt rakstnieku Rūdolfu Blaumani attālināti. Domu ceļus pie viņa ejam katrs no savām mājām.

Cerams, ka nākamgad varēsim satikties klātienē. Lai gaišs un mierīgs visiem Trešās adventes gaidīšanas laiks!

Sagatavoja R. Skrebele

attēls no www.braki.lv