22. marts – Pasaules Ūdens diena

https://photos.app.goo.gl/os37jtcqmzDYpPz47
Vairāk foto šeit

Ūdens ir visas planētas dzīvības avots, tā kvalitāte ir vitāli svarīga ikvienai dzīvai būtnei. Latvija var lepoties ar bagātīgiem ūdens resursiem – mums  netrūkst ne virszemes, ne pazemes ūdens, ir gara jūras piekrastes līnija un nokrišņu daudzums gadā nodrošina pietiekami mitru klimatu.

Kopš 1993. gada 22. martā ik gadu tiek atzīmēta Pasaules ūdens diena. Latvijā šī diena tiek atzīmēta kopš 1996. gada.

Šogad UNESCO ASP (Asociēto skolu projekta) Baltijas jūras projekta skolas  atzīmē Ūdens nedēļu no 22.-26.martam.

Šī gada tēma ir ‘’Novērtē ūdeni!’’, lai aktualizētu ūdens resursu nozīmību mūsu dzīvē un aicinātu šo resursu izmantot saprātīgi. Skolēni tika aicināti piedalīties gaisa kvalitātes noteikšanā , piedaloties ķērpju vērošanā, to sugu noteikšanā. Kopumā Baltijas jūras krastos tika reģistrētas un noteiktas 65 ķērpju sugas. Vērojumos piedalījās 210 skolēni no Latvijas. Mūsu skolu  tajos pārstāvēja 8.klases skolēni.

6.klases skolēni latviešu un angļu valodas stundās izpētīja frazeoloģismus un idiomas par ūdeni. Secināja, ka abās valodās to ir daudz. Skolēni skaidroja idiomu nozīmes, meklēja to ekvivalentu angļu valodā, salīdzināja, kā vienu un to pašu lietu redzam mēs un kā angliski runājošie. Idiomas tika attēlotas zīmējumos un izveidota virtuāla izstāde. Tajā varam redzēt, cik daudz un dažādos veidos ūdens tiek izmantots mūsu ikdienā. Tāpēc novērtēsim šo resursu! Sekosim līdzi saviem ikdienas ūdens  tērēšanas  paradumiem Pasaules Ūdens dienā un vienmēr!

Idiomas var apskatīt šeit

Paldies skolotājām S. Butānei, A. Gutānei un Z .Puķānei par skolēnu iesaistīšanu Ūdens nedēļas aktivitātēs.

Informāciju sagatavoja S. Jekoviča