Dzejas dienas Ogresgala pamatskolā

https://photos.app.goo.gl/xMmS2jpKpwcBZyww5
Vairāk foto šeit

Septembris ir dzejas laiks. Tad pasaule pilna brīnumiem un pārsteigumiem. Daudzos no mums šis laiks pamodina dzejnieku. Pamodina kāri pabrīnīties par visu. Par sevi, par pasauli, par savu un citu varēšanu, par klusumu un trokšņiem, par vējā norautu lapu, kura aizdejo mums gar pašu degungalu. Mūsos pamostas dzejnieks. Jo tāpat kā pasaule arī paši esam dzejas pilni.

Dzeja dara brīnumu lietas. Tā atver kādas īpašas durvis uz saskarsmi ar pasauli.

Dzejnieki nelido tālos domu apvāršņos. Viņi iet pa ceļu, tāpat kā mēs visi, un vakaros no saviem apaviem notīra dubļus. Tikai viņu vārdi lido kā putni. Dzejas vārdi elpo, uzjunda, izsauc, aizskar, savieno, noglāsta, pasaka, atklāj, ieritina, dod, paņem, viļas, kļūdās, paceļ… Lai tas tā notiktu, atkarīgs vien no dzīvē redzētā un sirds prasmes būt vai nebūt kā putnam ar lidot gatavām sajūtām.

Ir dienas, kad ejam savās ikdienas gaitās. Visi. Arī dzejnieki. Daudzreiz pat nepamanām, ka mums blakus pa ceļu aiziet dzejnieks, jo septembris jau tāds laiks, kad dārzā nokritis ābols nevienu nepārsteidz. Tāpat kā sēņu smarža vai zirnekļu tīmeklīši starp zāles stiebriem.

Un tieši šādā dienā pie mums Ogresgala pamatskolā ieradās dzejniece Patricilla Mackle un mūziķis Artūrs Mangulis. Abi viesi aicināja mūs uz sarunu un pastāstīja, kā top dzeja, vārdi dziesmām, kā viņi noķer dzejoļus, ko redz, pamana, sajūt. Dzejas stundas paskrēja nemanot. Jo gaiss bija dzejas un prieka piestrāvots.

“Nekad nenogalini sapni!
To balto dūju,
Kas sauli iemet jūrā
Un puķei nakti sedz.
Nekad nenogalini sapni!
Nekad,
Jo tikai sapnī ir spārni,
Kas ieceļ saulē.
Izkūst tikai realitāte,
Bet sapņi salido,
Sapņi dzīvo
Debesu pļavās
Kopā ar zilajiem tauriņiem
Un baltajām lilijām.
Nekad nenogalini sapni!,” tā raksta dzejniece Patricilla Mackle kādā no saviem dzejoļiem.

Šķiramies ar labām domām un prieku par satikšanos. Un vēl ar sajūtu, ka noteikti izdosies sajust, cik skaisti, pilni, mazliet rūgti un īpaši smaržo dzejas rudens. Viss dzīvo domās un sapņos. Vārdi nāk pēc tam. Uz tikšanos nākamgad Dzejas dienās rudenī!

Skolotāja Ruta Srebele

foto: www.daugavpils.lv