Sveču liešanas nodarbība 2.klasē

https://photos.app.goo.gl/v4oJReyqbmjhDFhc7
Vairāk foto šeit

Senie latviešu tautas ticējumi teic, ka 2. februārī svinama Sveču diena, kas iezīmē ziemas vidu. Šajā dienā latvieši parasti lēja sveces no aitu taukiem vai vaska. Tas bija viens no svarīgākajiem darbiem, jo ticēja, ka tieši Sveču dienā lietās sveces deg visgaišāk un izlietojas vistaupīgāk. Tam bija jābūt ļoti jautram pasākumam, jo tad, ja lējējs bijis dusmīgs, sveces degot ar tumšu liesmu, sprakšķot.

Latvieši pat visu februāri dēvējuši par sveču mēnesi.

Lai iepazītos ar sveču liešanas vēsturi, Sveču dienas un mēneša tradīcijām, 2.klase devās uz Dienas centriņu, kur tika noorganizēta radošā darbnīca skolotājas Dzintras vadībā. Ar jautājuma palīdzību, izglītojamie uzzināja par sveču vēsturi, kā un kur tās radās, no kā tika  izgatavotas pirmās sveces, kur lietoja sveces, kāpēc vajadzēja meklēt  jaunus sveču izgatavošanas materiālus.

Katrs izglītojamais iejutās sveču  meistara lomā, kļūstot par mākslinieku, dizaineri un sveču lējēju. Tika  pagatavota svece, izvēloties sev tīkamākos krāsu salikumus.

Visi  darbojās ar ļoti lielu aizrautību un ieinteresētību, bija apmierināti un  varēja novērtēt ne tikai savu meistardarbu, bet arī priecāties par  klases biedru skaistajiem meistardarbiem. Tika gūtas pozitīvas emocijas, gandarījums par paveikto.

Tika pārrunāta arī ugunsdrošība,  kas saistīta ar sveču lietošanu. Citos mācību priekšmetos tika zīmētas sveces, lasīti teksti, minētas mīklas par svecēm.

Process bija INTERESANTS un rezultāts FANTASTISKS!

Paldies Dienas centra skolotājai Dzintrai Bormanei par sirsnīgo uzņemšanu un interesanto nodarbību!

2.klase un skolotāja Zanda Puķāne