Vides tēma “Ūdens”

https://photos.app.goo.gl/kFwLGyXt21QrBSRRA
Vairāk foto šeit

Katru gadu 22. martā visā pasaulē tiek atzīmēta Pasaules Ūdens diena. Arī Ogresgala pamatskolas 2.klase to atzīmēja.

Sākumā izspēlējām mūsu skolas un citu Baltijas jūras projektu skolu skolēnu izveidotās Izlaušanās spēles par ūdeni. Caur tām vairāk izzinājām, cik svarīgi novērtēt ūdeni!

2.klase vēlējās noskaidrot atbildes uz dažiem jautājumiem: Kāpēc sālsūdenī ola grimst? Kāpēc Nāves jūrā nav iespējams noslīkt? Veicām eksperimentu ar olu, lai to noskaidrotu.

Peldošā ola

Situācijas apraksts

Ezerā cilvēkam noturēties virs ūdens ir grūtāk nekā jūrā, jo ūdens blīvums jūrā ir lielāks. Ūdens blīvumu izmaina ne tikai sāls, bet arī citas vielas, kas šķīst ūdenī.

Pētāmā problēma

Kādas mājās esošas vielas palielina ūdens blīvumu?

Darba piederumi

3 caurspīdīgas glāzes vai burkas, ūdens, jēlas olas, sāls, cukurs, soda u.c. ūdenī šķīstošas vielas.

Darba gaita

  1. Ielej vienā glāzē ūdeni un ievieto tajā jēlu olu.
  2. Ielej otrā glāzē ūdeni un izšķīdini tajā 5 tējkarotes sāls. Izveidotajā šķidrumā ievieto jēlu olu. Ja ola sāls šķīdumā neuzpeld, tad pievieno vēl sāli.
  3. Trešajā glāzē līdz pusei ielej sāls šķīdumu un ievieto tajā olu. Tad ievietotajai olai lēnām uzlej tīru ūdeni. Ar ko atšķiras olas novietojums katrā šķīdumā?

Domā un dari pats!

Pārbaudījām, vai šīs eksperiments darbojas arī ar cukuru un sodu.

Secinājumi

  • Jēla ola tīrā ūdenī grimst.
  • Jēla ola sāls šķīdumā uzpeld.
  • Ja traukā savā starpā nesajaucot ielej divus pēc krāsas līdzīgus, bet pēc blīvuma atšķirīgus šķidrumus, tad ir iespējams panākt efektu, ka ola karājas šķīduma vidū. Tas nozīmē, ka jēla ola nenogrimst un neuzpeld slāņainā šķīdumā.
  • Jēla ola cukura un sodas šķīdumā grimst.

Tas vai ķermenis peld vai grimst nav atkarīgs no tā svara vai lieluma. Var peldēt arī ļoti smagi ķermeņi, kā piemēram kuģi. Noslēpums tajā lai, ķermeņa kopējais blīvums būtu mazāks nekā šķidrumam. Ola grimst, jo tās blīvums ir lielāks nekā ūdenim. Nāves jūrā šī paša iemesla dēļ nav iespējams noslīkt, kas ir vismaz 10 reizes sāļāka par Baltijas jūru, jo cilvēks kā pludiņš peld pa ūdens virsmu.

Izmantots materiāls: https://www.fizmix.lv/eksperimenti/eksperimeni-pamatskola-speks-un-mijiedarbiba/peldosa-ola