Skaļās lasīšanas sacensības Ogresgala pamatskolas 5. klasē

https://photos.app.goo.gl/zPtQ8F4GuhH2NU7r5
Vairāk foto šeit

19. aprīlī skolā notika Skaļās lasīšanas sacensības. Sacensībās piedalījās vienpadsmit 5. klases skolēni, kuri pretendēja uz lasīšanas čempiona titulu.

Ideja par skaļo lasīšanu aizgūta no Holandes, kur šāda veida sacensības notiek jau vairāk nekā 20 gadus. Tās mērķis ir pilnveidot skolēnu prasmes izvēlēties piemērotu un interesantu literatūru skaļai lasīšanai, sekmēt interesi par grāmatām un lasīšanu, saliedēt skolēnus kopīgām lasīšanas aktivitātēm, kā arī veicināt lasītprieku.

Skaļās lasīšanas konkursam piemērotu grāmatu skolēni varēja meklēt “Bērnu, jauniešu un vecāku žūrijas” grāmatu kolekcijā, izvēlēties sen aizmirstas, labas grāmatas vai tikko iznākušus darbus tuvākajā bibliotēkā vai savas mājas grāmatplauktā.

Lasīšanas laikā dalībniekiem dažos teikumos bija jāpastāsta par grāmatas izvēli, jāprot lasīt piemērotā tempā, demonstrēt skaidru dikciju un emocionāli uzrunāt klausītājus.

Ulda Ausekļa “Vēja kungs un briļļainais runcis”, Henrika Tamma “Nindzja Timijs un nozagtie smiekli”, Džeronīmo Siltona “Pelīgās brīvdienas pansijā “Mierapeles””, Marijas Parras “Vārtsargs un jūra”, Ingo Zīgnera “Mazais pūķis Kokosrieksts iet uz skolu” – šīs bija tikai dažas grāmatas no bagātīgi izvēlēto grāmatu klāsta.

Skolēnu lasītprasmi vērtēja latviešu valodas skolotājas Anita Gutāne un Ruta Skrebele.

Par skaļās lasīšanas čempionu tika izvirzīts Emīls Krūze. Viņš lasīja fragmentu no Jirgena Banšerusa grāmatas “Izmeklē Kviatkovskis. Šerloka pīpe.”  Pateicība par piedalīšanos un drosmi tika izteikta visiem skolēniem. Īpaši atzinības un uzmundrinājuma vārdi  šādiem 5. klases skolniekiem – Ernestam Ēķim, Matīsam Strazdiņam, Emīlam Līdakam un Patrikam Prižavoitam.

Paldies latviešu valodas skolotājai Anitai Gutānei par atbalstu un līdzjušanu skolēnu Skaļās lasīšanas sacensībās! Turēsim īkšķus par Emīlu Krūzi! Lai viņam veicas reģionālajā skaļās lasīšanās finālā Ogres Centrālajā bibliotēkā 26. maijā!

Ruta Skrebele