Ražas svētku laiks

https://photos.app.goo.gl/RrSvM2ywN8qUsQy1A
Vairāk foto šeit

Rudens atspoguļojas ne tikai krāsainajās koku lapās dabā, bet arī mūsu skolas dzīvē. Ierastā Miķeļdienas gadatirgus vietā šogad Ražas svētkus skolēni atzīmēja klases kolektīva  ietvaros gan mācību stundās, gan interešu nodarbībās.

Ražas svētku nedēļas laikā 1.klase zīmēja dārzeņus, ogas, saknes, noskaidroja, kādu ražu novāc dārzos, no kļavu lapām izgatavoja  “Miķeļdienas brilles”, kā arī piedalījās viktorīnā “Miķeļdiena skaisti nāca!”, gatavoja sezonālo dārzeņu un augļu plati.

Kopā ar vecākiem  1.klases skolēni meklēja, kur dabā vai telpā var atrast juma zīmi. Dabā viņi vēroja interesantas koku lapas, augļus un dārzeņus, kuri saauguši kopā. Kopā ar ģimeni veica kādu aktivitāti, piemēram, savos mazdārziņos vāca ražu, cepa dārzeņu pankūkas u.c.

2.klase, ražas svētku nedēļas noskaņās mācījās, kā pareizi sagatavoties dārzeņu gatavošanai un veidoja “Radošās maizītes”. Klasē iepazinās un dalījās pieredzē ar Miķeļdienas tradīcijām un simboliem. Sporta stundas pavadīja “Ražas novākšanas” aktivitātēs- kartupeļu lasīšana, burkānu šķirošana, ābolu mešana utt.

3.klase gatavojoties Miķeļdienai veica aptauju, kurus augļus un dārzeņus savās ģimenēs lieto visvairāk. Pārrunāja, kādas vērtības veselībai tie dod, ja dienas  ēdienkartē patstāvīgi uzturā lieto dārzeņus un augļus. Zīmēšanas stundā zīmēja augļus un dārzeņus.

4.klase bija pārņemti ar “dārzeņu pastas” gatavošanu. Cukini spagetti jeb  kabaču makaroni viņiem nu jau vairs nav nekāds jaunums. Klase atklāja lielisku veidu, kā izmantot kabačus, rezultātā iegūstot ļoti vasarīgu un vitamīniem bagātu maltīti – lieliska diētiska alternatīva tradicionālajiem spagetti makaroniem. Pagatavojot lielisku mērcīti, pat lielākie kritiķi apēda šos “zaļos” makaronus, nemaz acis nepamirkšķinādami.

7.klase, Miķeļdienas-ražas laikam noslēdzoties, sanāca kopā un gatavoja dārzeņu salātus un auksto zupu, izbaudīja kopā būšanu, pārrunāja pirmā skolas mēneša gaitu, notikumus un sasniegumus.

Vides pulciņā, kuru apmeklē 2. un 3.klases skolēni, noskaidroja Miķeļdienas simbolus un tradīcijas, iepazina ziedus – Miķeļi pēc izskata un krāsām, krāsoja un aizpildīja  darba lapas par Miķeļdienu.

8. klases skolēni šos svētkus nosvinēja cepot kartupeļu pankūkas un mācoties latviešu tautas dziesmu ,,Cepam, cepam pankūkas”. Tā kā pankūkas sanāca ļoti gardas, 8.klase piedāvā savu recepti!

Kartupeļu pankūkas

  • 15 kartupeļi, ķirbja gabaliņš, ķiploka galviņa, 3 burkāni, 3 olas, 3 ēd. k. milti, dilles,  sāls, eļļa cepšanai.
  • Dārzeņus nomazgā, nomizo, sarīvē, pievieno olas, miltus, dilles, sāli pēc garšas, samaisa un cep .

Lai garšo!

Sagatavoja Egita Tontegode