4.un 5.klases skolēnu ekskursija uz Zaķumuižu un Kangaru purva dabas taku un skatu torni

https://photos.app.goo.gl/ipzP94Dh2cFUyDQB6
Vairāk foto šeit

17.oktobrī skolēni devās uz Zaķumuižu, kur Lielās Juglas krastā ir izveidota izziņas un pastaigu taka „Saules taka”, kurā varēja iepazīt visas 8 latviskās gadskārtas. Katru gadskārtu iezīmē atbilstoša latviskā zīme un ir pieejama informācija par latviskajām tradīcijām gadskārtu svinēšanā. Taku ejot, bija iespēja izspēlēt dažādas veiklības un saliedēšanās spēles ar sportiskiem elementiem un gūt ieskatu seno svētku norisē. Šī bija jautra un klasi saliedējoša spēle!

Skolēni iepazinās ar senajiem latviešu amatiem un amatnieku darbarīkiem un radošajā darbnīcā pagatavoja rotaļlietu dūceni jeb rūceni.

Pēc izzinošajām aktivitātēm skolēni varēja savu enerģiju izlādēt atrakciju dārzā, izstaigāt Putnu taku, kurā var aplūkot 15 Latvijas putnus, izlasīt teiku par katru un mēģināt atdarināt putna dziesmu, kā arī izmēģināt 8 perkusiju instrumentus Skaņajā vērī.

Tālāk devāmies uz dabas liegumu “Lielie Kangari” Ropažu novadā.

Teika vēsta, ka Kangaru kalnus radījis milzis, citviet teikts, ka vaininieks bijis pats velns. Milzis nesis smiltis uz Rīgu, ar ko pilsētu mūrēt. Ceļš gājis pāri purvam, viņam uznācis miegs, tāpēc uz maisa aizsnaudies. Pa to laiku bērni izgriezuši maisam caurumu. Milzis to nav pamanījis, turpinājis ceļu uz Rīgu, taču smiltis birušas laukā… Tā radušies Kangaru kalni, kurus turpina apvīt teikas un mīti. Tā kā tas bija stratēģiski nozīmīgs ceļš uz Rīgu, tur mituši lielceļa laupītāji un slēpies pat leģendārais Kaupēns.

Tur izveidota tūrisma un dabas izziņas pastaigu taka teju 2 km garumā ar tiltiņiem un skatu platformu pie ezera, kā arī izbūvēts skatu tornis 33 metru augstumā, no kura paveras skats uz ainavisko apkārtni – Kangaru ezeru un Lielkangaru purvu.

Uzzinājuši daudz jaunu lietu, izstaigājušies un pavadījuši dabā lielisku dienu, pēcpusdienā atgriezāmies Ogresgalā.

Inese Frīdenberga