Kā iepazīt bioloģisko daudzveidību?

https://photos.app.goo.gl/MjKDmkHsuK5t4h8q2
Vairāk foto šeit

Vecāko klašu skolēni 10. oktobrī devās ekskursijā uz Limbažiem, kur apmeklēja trīs objektus.

Limbažu pagasta Lādes “Avotiņos” ir  ierīkots neticami bagātais Jāņa Ulmja ārstniecības augu dārzs ar apmēram 300 dažādu augu stādījumiem. Jānis Ulmis audzē dažādus augus un sagatavo tos lietošanai profilaktiskos un terapeitiskos nolūkos. Zāļzinis iepazīstināja mūs ar ārstniecības augu un zāļu tēju  pielietošanas iespējām, lai cilvēki būtu moži un veseli.

Vilnas un linu pārstrādes uzņēmums SIA „Limbažu Tīne” mūs pārsteidza ar krāsām, gluži kā koki rudenī, tā viņu tekstiliztrādājumos redzējām oranžo, zaļo, dzelteno , brūno….. krāsu. Mēs uzzinājām, ka dzijā  ir Latvijas vilna (30%) , bet pārējie 70%  nāk no Jaunzēlandes.

Maiznīca „Lielezers” piedāvā dažāda veida rudzu un kviešu maizi, konditorejas izstrādājumus. Ekskursijas vadītāja stāstīja, ka cepot „Seno” rupjmaizi, no miltu plaucēšanas līdz izceptam kukulītim, paiet 36 stundas.  Ikkatrs rupjmaizes un saldskābmaizes kukulītis ir oriģināls, jo izveidots ar rokām. Uzņēmumā strādā daudz vīriešu, jo darbs ir smags.

Cienot tradīcijas un cilvēkus sev apkārt, viņi izvēlas izejvielas no vietējā tirgus. Savām dzirnavām rudzu graudus pērk no Vidzemes zemniekiem, savukārt, kviešus no Zemgales.

Lai arī laikapstākļi mūs nelutināja, mājup atgriezāmies zinošāki un labā garastāvoklī.